Oct 29, 2010

Kadang-kadang, ketika hujan turun


Kadang-kadang,
ketika hujan turun
tangisan turut jatuh
terharu
atas nikmat yang diberi
bukan sekali itu

pernah juga tangisan menitis
nadanya resah, insaf
membasahi alis nipis
mengenang dosa lalu,
masa silam yang kelam

lalu hikmah dicari
atas setiap yang berlaku
kerana Allah Maha Tahu
sedang hambaNya tidak tahu

Namun,
di sebalik yang melankoli
masih punya elemen ceria
membawa khabar gembira
mengenang kisah indah
bersama yang dicintai
juga yang mencintai keranaNya

Meski bukan selalu
namun pernah terjadi
kadang-kadang
ketika hujan turun




Oct 26, 2010

Awaken The Giant Within FC 2010


Salam wbt everyone.
It has been ages right? sorry.
anyway, this is my new gift for you guys. 
happy reading..

10 emotion seeds of power 

Cogito Ergo Sum
I Think Therefore I Am

#1 love and warmth
Begin with love ,you'll conquer it all

#2 appreciation and gratitude
Qana'ah = statement of contentment

#3 curiousity

Approach life as a child would,
with eyes bright and heart open,
finding everything worthy of interest

a glorious bunch of roses dewdrop,
fragile on the tip of grass
or the neverending motion of the clouds

Lose your sense of wonder
And you'll grow ols fast, like no other

#4 excitement and passion
This will lead you to do it BEST
Have a belief
Have a stand
ACT upon it
This all will amount to 0 if nothing been done as an ACTION because it is just like a fire. It might faded at anytime

#5 determination
Thabat = steadfastness
Istiqamah = consistency
This will keep you in action even when your passion is almost fade

#6 flexibility
Priority & creativity
How you can suit yourself with the situation

#7 confidence
The power of faith!

#8 cheerfulness
Smile, and the world smiles with you =)

#9 vitality (cergas)
Mind & body connected to each other
Practically,
exercise - get the HAPPY hormone
balanced food - PUASA

In moderation, sleep - TAHAJJUD

Men sana en corpore sano
Badan sihat, otak cergas

#10 contribution
life means by contribute to others - Anthony Robbins
Erti hidup pada memberi - UHAJ

Al-Baqarah, 2:215
Ali Imran, 3:104 
Al-Baqarah, 2:277

The Giant is him who can contribute to people as much as he can.

wallahu a'lam

wassalam wbt

Oct 11, 2010

Hati yang tenang itu

Hati yang tenang itu
jernih, bersih, suci
tanpa rasa dendam
tiada rasa benci

Hati yang tenang itu
bukan kerana harta berlimpah
bukan kerana banyaknya uang
bukan kerana mewahnya rumah
kutegaskan, bukan!

Hati yang tenang itu
sentiasa ingat Tuhannya
bibir dibasahi ucapan zikir
seketika dia alpa
lalu ampunan dia pinta

Hati yang tenang itu
terpancar pada senyumnya
keyakinan pada langkahnya
kebenaran pada kata-katanya
keteguhan iman dalam perjuangannya

Hati yang tenang itu
impian semua hambaNya
kerana Dia
membolak balikkan hati
Dia jugalah yang menetapkan
ketika benci datang, Dia lahirkan kasih sayang

Wahai hati yang ingin tenang
mohonlah pada Dia...

Oct 7, 2010

The Ummah is one body

Salam alaikum readers,

it has been ages, isn't it?. Anyway, hope we can get something from this sharing. Happy reading!

Prophet Muhammad (sal Allahu alaihi wa sallam) said: “The similitude of believers in regard to mutual love, affection, fellow-feeling is that of one body; when any limb of it aches, the whole body aches, because of sleeplessness and fever.” [Muslim]

If your finger, foot, or any part of your body is hurting, you cannot sleep. Your body may develop a fever while it tries to neutralize the pathogens in an infected part. When one part of your body is trying to fight the enemy, the whole body invariably gets involved in the process. The Prophet (sal Allahu alaihi wa sallam) described the Ummah as one body!

So if a Muslim anywhere in the world, in the centre of the body or the tips, on the finger or on the toes, is hurting, you should feel the same pain. If you are only concerned about your safety and the safety of your direct family, then there’s something wrong with you. You are not really part of the body. The Prophet (sal Allahu alaihi wa sallam) said that the Ummah is one body: It doesn’t matter that they are split into different political states or that they belong to different Madhahibs/Fiqh, as long as the person is a Muslim they are a part of your body.

Sometimes we look at it as, “Only me and my group are Muslims.” Why? Because he doesn’t follow my Jamaa’h, he’s not following my way? As long as you cannot prove that that Muslim is a Kafir (disbeliever), he is a Muslim. As long as you don’t have evidence that such a person is a Murtad (apostate), he is a Muslim; whether he belongs to the same Madhhab or the same group or the same country or not, makes no difference.

We all talk about the importance of having unity. If having unity means having one group, abandoning all the different Jamaa’ts and getting rid of all of the different Madhahibs, then we’ll all just be copies of each other and that’s an impossible thing to have. The fact that the Ummah is diverse and has these different elements in it, is what makes us strong. If a person running a business just has expertise in one area then eventully that will limit how much business he can get. But if he has people with multiple areas of expertise then the amount of business that they can go after will increase accordingly. What we mean by unity is that even though your approach to Islamic work might be different, the Imam that you follow might be different, you are there to help your brother when your brother is in need; that is unity.

Wallahu a'lam

Thank you spending your time here.

Wassalam alaikum

Jun 28, 2010

Kem Hujung Minggu yang Mantop!


Salam readers.
it has been a while isnt it?. Alhamdulillah, praise be to Allah swt for all the nikmah that has been given to me.

As stated in the last entry, now i'm home. Well, this entry is special to me because it is a story of what i've been done last weekend. I spend my whole weekends at the Pamilaan Recreational Park invoving myself as a comitte of a camp. They call it Kem Pemantapan Nuqaba'. I call it Kem PemanTOPan Nuqaba'.

The camp took 3 days and 2 nights of my weekend time.Though my first weekend in my hometown was not spend with my beloved family but I think its really worth it. I spend it for the path that I've choosen. For my religion. Allahuakhbar!!.

It was a really adhock camp actually because my friend, Shahril, just told me about the camp 3 days before it was held. Alhamdulillah, everything flow smoothly as planned by Mr Kamal, also the masterminds of this camp along with Shahril.

The camp was basically organised to burst up the spirit of Islam among the students. Also, to let them know the importance of spreading the truth about Islam. Besides, they were also urged in practising Islam wholly in their life by means taking Islam as their ways of life. This is because the surrouding where they were grown up was really opposing Islam and if there is Muslim, that Muslim was not showing the real character of a Muslim. In other words, these people has been grown up in a secular surrounding.

Unfortunately, I dont have all those pics during the programme. So, all i can do is picturing all the moments through my writing, well my so and so writing. Nevermind, I'll give a link to all those pics when it has been uploaded by my friend.

All in all, I learn many new things along the programme including the importance of be alert about our real situation in this country in terms of Islamic surrounding. Also, the importance of being ready to sacrifice our time and money in doing the right thing. Hopefully all the brothers and sisters that took parts in the programme will get the lesson as the organiser want, InsyaAllah.



"Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang di jalanNya dalam barisan yang teratur seakan-akn mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh."
(As-Saff 61 : 4)

May all my brothers and sisters will move as ONE.

Thats it for now. Till next post.

Wallahu a'lam

Wassalam.

Jun 20, 2010

Journey back home

Salam readers..

Sudah terlalu lama rasanya blog ini menyepi tanpa sebarang entri. Alasan biasa, sibuk. Mulanya ada exam, kemudian sibuk buat persiapan nak balik rumah. Sekarang ni pun tak sampai rumah lagi. Penulis sedang menunggu penerbangan ke Kota Kinabalu, ada lebih kurang 10 jam lagi. Tak sabar rasanya nak bertemu mama, bapa, dan semuanya.

Cukup dengan pendahuluan (macam buat karangan lah pula kan)..

Entri kali ini sekadar ingin menyentuh tentang pengalaman penulis sepanjang penerbangan ke KLIA dari Birmingham International Airport. Begitu banyak peritiwa menarik sepanjang penerbangan bermula dengan check in di Birm transit di Dubai sampailah saat ketibaan di KLIA.

Hand Luggage only 7 kg
Quotes ini akan membuatku tertawa seorang kerana quotes ini mengingatkanku kepada salah seorang temanku yang turut terbang pulang bersamaku ke tanah air. Hand luggage nya seberat 15 kg ketika kali pertama dia meletakkan begnya di bahagian penimbang. Temanku yang tadinya macho itu terus gelabah lantas mengeluarkan hampir keseluruhan isi hand luggage nya dan memindahkannya ke cargo luggage. Kegelabahannya membuatkan pegawai-pegawai di kaunter check in tertawa kelucuan.


Jaga Paspot baik-baik
Ini pula kisah ketika transit di Dubai. Kali ini pemain utama adalah sahabatku lain pula. Mujur saja dia menyedari keciciran paspot ketika baru sahaja sampai di bandara Dubai. Transit di Dubai yang memakan masa selama 3 jam banyak dihabiskan dengan berlari ke sana sini untuk melaporkan masalah yang dihadapinya. Masalah terlerai apabila pegawai di kaunter check in menghubungi pegawai lain untuk memeriksa sebarang barang yang dijumpai dan alhamdulillah, paspot sahabatku berjaya ditemukan.

Perbaiki mesin yang rosak
Bahagian ini pula melibatkan saat kami tiba di KLIA spesifiknya ketika kami ingin meng'scan' paspot di mesin daftar keluar paspot. Kami terpaksa beratur lebih lama daripada orang lain kerana mesin meng'scan' paspot yang kami gunakan agak 'sakit'. Mesin itu mengambil masa 20 saat untuk meng'scan' paspot sementara mesin-mesin lain hanya memerlukan 10 saat. Penat kami menunggu giliran untuk meng'scan' paspot. Jadi, saranan kami kepada pihak yang berkenaan agar membaiki mesin tersebut kerana kalau tidak akan lebih ramai lagi 'mangsa' yang lewat disebabkan kelembapan mesin tersebut



Pengalaman kali sangat menarik dan banyak juga pengajaran yang diperoleh. Benarlah, jauh perjalanan luas pemandangan. Sebelum terlupa, ingin penulis memuji servis yang disediakan oleh pihak Emirates yang digunakan oleh penulis dan kawan-kawan untuk penerbangan pulang ke tanah air kali ini. Makanan sedap dan  mengenyangkan. Movie best. Temoat duduk dan tandas selesa. Berbaloilah untuk harga tiket yang agak mahal.

Namun begitu, musafir penulis belum berakhir kerana penulis belum sampai ke rumah dan bertemu kedua orang tua tersayang. Mudah-mudahan penulis akan selamat sampai ke kampung halaman. Doakan ya..


Suka untuk penulis memetik sepotong ayat al-Quran :
Dialah yang menjalankan kamu di darat dan di laut (dengan diberi kemudahan menggunakan berbagai jenis kenderaan); sehingga apabila kamu berada di dalam bahtera dan bahtera itu pula bergerak laju membawa penumpang-penumpangnya dengan tiupan angin yang baik dan mereka pun bersukacita dengannya; tiba-tiba datanglah kepadanya angin ribut yang kencang dan mereka pula didatangi ombak menimpa dari segala penjuru, serta mereka percaya bahawa mereka diliputi oleh bahaya; pada saat itu mereka semua berdoa kepada Allah dengan mengikhlaskan kepercayaan mereka kepadaNya semata-mata (sambil merayu dengan berkata): Demi sesungguhnya! jika Engkau (Ya Allah) selamatkan kami dari bahaya ini, kami tetap menjadi orang-orang yang bersyukur. (22)
(Surah Yunus  10 : 22 )


Sama-sama kita renungkan dan ambil pengajaran daripada ayat tersebut. 


Sekian dulu entri kali ini. Wallahu a'lam


Wassalam wbt~

May 31, 2010

I hate it.. [tribute to Flotilla]



I hate it

when you said you are 'innocent'

you shoot them because they attack you

how on earth that could be logic?

they are civilians without weapon

they are people offering for help

they have mission of humanity

they have mission of peace

But 

you claim they who attacks you first

you claim them having conspiracy

saying food and medicine is just a starter

then will be followed  weapons and so on


I hate it

when you can only say 'deeply sorry'

when actually can do more

I know you can


what disappoint me more is that

when he said you feels regret for what happen to them

but the Israeli troop have the right to ''defense'' themselves

I hate it


I hate it

when you keep updating your blog

when you keep changing your status on facebook

when you  twittering frequently

but never once mention this

never post something about it

never discuss about it

as if you know nothing

as if you chose not to know about it

How come you never care?


Wake up! Wake up! Wake up!

Open your eyes

Let you ears hear

Let your heart feel it

Raise your hand and pray

May Allah bless all of you whom keeps praying for them.. 

May Jannah be with the Mujahideen..

Keep praying people..


I dont wanna do this anymore [part I]

Salam readers..
this entry is the first part of the sequential entries that will be updated soon..
Its basically a life story of the writer as well a story of a muslim who 'found' his religion in an unexpected place..


Born as a muslim kid
as my parents are both muslim
I grew up in a happily normal life
as the other kids did

I reached my teenage period
I realise something is not right
something is missing

I start to ponder upon
what has been lefted out
day by day,
week after week,
until years had passed by,
I still did not found it

I do pray
though I used to not doing them
well, I did blame my surroundings for not being Islamic as how it should be
Muslims did not pray
Muslims drink
Having girlfriend and boyfriend is normal
for not having them you were claimed abnormal

That is what I never did
but I did hang out with those people
I mean girls
as I thought it was okay
as long as I did not over the redline

I dont really into a so called Islamic talks
I do watch them sometimes
But I prefer those reality shows and dramas
If, I can make the choice

Well, my parents doest really teach those things
I never blame them though
as always set in mind that they also dont know

As I pursue my study outside my hometown
I was surprised
Seeing my friend being so Islamic
rarely seeing muslim girls being free-hair
as in hometown its the other way round
Moreover, my housemates pray in the mosque most of the time
as reflected myself whos rarely even pray

so I started to 'change'
I started praying at the mosque
and constantly pray
5 times a day

but,
I still hanging out with the girls
we went to karaoke
as what I used to do back in my hometown
as I claimed we are not over the redline
pluswe were still pray when it is time to do so
..............
{to be continued}

I hate myself for doing those stuff
I envy my friends who raised in an Islamic environment
where their parents teach them how to pray
where they were thought to recite the Qur'an
where their father bring them to the mosque
and many more

I just don't wanna do this anymore...

May 24, 2010

sudikah maaf ini diterima?



Dingin malam di Information commons kian kurasa sedangkan sekarang musim panas sudah tiba.. Ku rehatkan mindaku dari ketepuan nota-nota kimia dan keserabutan past years.. lalu ku log in ke laman buku muka ku sambil mendengarkan lagu-lagu instrumental di laman blog ku.. ilham mulai datang tatkala menjengah laman buku muka yang penuh dengan kata 'maaf'..


Tiada banyak yang ingin kusampaikan dalam entri kali ini.. sekadar terlintas untuk mengarang sesuatu.. kerana aku kurang gemar menulis panjang.. maka kuringkaskan entri kali ini dalam rangkap-rangkap luahan hati....



Ku lihat ke luar jendela,

langit gelap berselit cahaya kecil lampu jalanan,


kutanya diri,

mampukah aku hidupkan lilin,

tatkala kegelapan menyelimuti,

sedang aku sering mengutuk kegelapan,

tanpa usaha mencetus solusi


mampukah aku menelan semula,

air liur yang sudah ku ludahkan,

sudah terlalu banyak kata terluah,

mungkin sebanyak itu juga hati terluka..


mampukah aku bersihkan,

hati kotor tercalit noda di sana sini,

sudah terlalu banyak bertingkah,

dan banyak juga yang tersakiti..


jiwa lemah dan rapuh,

seringkali kalah pada nafsu,

segalanya teruburu-buru,


kini jiwa itu mula sedar sesuatu,

akan jiwa lain yang teraniaya kerananya,

jiwa resah yang ingin tenang,

hauskan isi kemaafan dan keampunan,


maaf dari kamu, dia, dan mereka,

ampunan dari Yang Maha Pengampun,


mengharapkan kesudahan yang indah,

buat jiwa ini,

buat kamu, dia dan mereka,


ikhlas kumohon,

sudikah maaf ini diterima?



Wassalam

May 14, 2010

Tips from Student Union

salam readers..

exam mood..

Not much to be written this time. I just want to share a link from Sheffield Student Union on how to prepare before facing the exams.

enjoy reading!

:)

Credit to Sheffield Student Union

Wassalam..

May 13, 2010

Your New Lucky Exam Pen?

Salam alaikum readers..

Jam di tangan kananku menunjukkan pukul 1:12am. Aku sedang mengupdate lagu di halaman blog ku. Stay up malam ni agak kurang produktif memandangkan setelah hampir 3 jam berada di IC aku baru menyiapkan 'Lab report'. sigh..

Sedang aku asyik mendengar lagu-lagu di dalam playlist ku, tiba-tiba
..

heyya, good luck for your exam.. (dia terus berlalu..)

seorang mamat salleh memberikan sebatang pen bertulis ' Your new lucky exam pen'.. berwarna merah. dakwatnya hitam.

Your new lucky exam pen!

Seronok bercampur pelik dan blur sekejap.. reaksi spontanku ketika mendapat pen 'ajaib' itu. (jangan khurafat eh andi!). Ku ingatkan dia memulangkan pen ku yang dikutip di atas lantai. baru saja aku ingin memulangkan pen itu dan memberitahunya..
sorry mate, but its not mine..

lantas kulihat dia berjalan terus ke arah orang-orang lain dan memberikan pen yang sama kepada setiap mereka. eh salah.. ada juga yang tak dapat..ku tersenyum. sambil menaikkan nada suaraku sedikit, ku katakan..

thanks..;)


kenapa tiba-tiba dapat pen ni?

mungkin remeh.. tidak perlu dipersoalkan. Lah, setakat dapat pen. bukannya 'magic' pun. tapi aku melihat ini sebagai suatu bentuk teguran supaya aku fokus kembali. (andi, study !)


ingat sekolah, ingat rumah,
tiket pulang sudah beli,
ingat homework, ingat exam,
study belum habis lagi..


baiklah, teruskan study.


coretan ringkas dari meja 1042 Information Commons, University of Sheffield..

May 12, 2010

WoW!

Salam alaikum readers..WoW!!!



For further details, click here

Wassalam~

May 10, 2010

Ma, harini hari apa?

Selamat hari ibu..

"Andi, belajar bagus-bagus ya nak.."
ayat ini selalu terngiang-ngiang di telingaku tatkala aku mengimbas kembali wajah seorang wanita yang telah melahirkan dan membesarkanku.

Ibuku suka berleter.. seperti kebanyakan ibu-ibu, hobi ibu adalah berleter.. Walaupun dia suka menafikan realiti itu, tapi sebagai anak, aku kenal ibuku.. Memang pelik bin ajaib kalau dalam sehari dia tak berleter.. sehingakan aku rindu pada lagu-lagu cinta ibu yang sudah melekat di telingaku..

Kuat merajuk.. itu aku.. biasalah, budak-budak kan.. tambah-tambah lagi anak bongsu.. memang itulah perangai aku.. tapi tabiat itu aku cuba buang sebab ibu tak kalah pada rajukku.. tapi dia akan biarkan sampai aku tenang baru dia cakap dengan aku. Selagi aku merajuk, selagi tu jugalah dia akan buat-buat tak tahu..

ratu airmata.. ibu yang kukenal adalah seorang yang kaya dengan air mata.. terutama sekali bila menceritakan masalahnya kepadaku.. salah satu daripada kelemahanku.. airmata ibuku.. buat aku lemas selagi air itu mengalir.. tapi kuharap aku lebih banyak buat ibu menitiskan airmata gembiranya kerana melihat kejayaanku.. insyaAllah..

gigih.. inilah salah satu karakter ibu yang buat aku kagum dengannya.. ibu yang berniaga buah-buahan di pasar malam seakan tidak pernah jemu untuk mengeluarkan keringatnya demi mencari sumber pendapatan buat kami sekeluarga.. terkadang ibu sakit.. demam, sakit kepala sebab tak cukup tidur.. tapi hanya dengan rehat yang sekejap dia akan terus bangkit untuk menyambung kerja-kerja sehariannya.. tidak sekadar berjualan buah, tapi tugah-tugas hariannya sebagai surirumah tangga tidak pernah dilepaskan begitu saja.. itulah ibu..

hari lahir.. salah satu perkara yang buat aku terkilan adalah sebab tak tahu tarikh sebenar hari lahir ibu.. ibu sendiri pun tak tahu.. maklumlah, ibu bukanlah dari kalangan yang keluarga yang berpendidikan tinggi.. ibu sendiri pun kahwin dengan ayah pada usia 17 tahun.. ibu tak sempat menamatkan pengajian menengah tinggi lalu terus dilamar oleh ayah.. apapun, aku anggap hari ibu adalah hari lahir ibu

dulu masa zaman sekolah.. satu rutin harianku sebelum ke sekolah adalah mencium kedua pipi dan dahi ibu.. meskipun ibu kadang-kadang masih nyenyak tidur.. sampailah aku tamat tingkatan lima.. itulah ritual harianku.. rindu nak buat sebelum pergi kelas.. :(

satu harapanku buat ibu kini adalah semoga ibu terus kuat menempuhi ujian hidup.. semoga ibu istiqamah dengan perubahannya.. semoga suatu hari nanti aku bisa lihat ibu memakai jilbab yang kupilih khas buat ibu..

terlalu banyak yang ingin kuceritakan tentang ibu..tapi cukuplah tu dulu..

ke hadapan mama tercinta,

Ma, andi minta maaf atas segala dosa andi sama mama selama ini ya.. terima kasih sebab lahirkan andi.. terima kasih sebab susukan andi.. terima kasih untuk semuanya.. Semoga Allah selalu merahmati mama.. semoga mama selalu sihat sepanjang ketiadaan andi di rumah..Andi tahu mama rindu.. andi tahu mama rindu andi urutkan bila mama penat dari jualan buah.. mama rajin-rajin makan ubat ya..
maaf sebab kebelakangan ni jarang telefon mama.. bukan ndak mau telefon tapi sibuk exam bha ma..
ma doakan andi ya..

Ma tau ka harini hari apa? mesti ndak tau kan?.. ndak apalah.. apa-apapun, Selamat hari ibu, ma! Sayang ma!

p/s : entri anak bongsu mama..

May 8, 2010

rindu kebasahan

hujan turun basahi bumi
biarkanlah
kerana rahmatNya bersama

mentari terik yang menghangatkan
biarkanlah
kerana sesekali dingin itu harus dileraikan

mencari pencipta
mentafsir kata
luahkan rasa
dambakan cinta yang sejati

frasa-frasa indah terilham
di kala menanti renyai hilang

lantas jiwa sepi itu hanyut
bersama titisan hujan
jiwa yang kering kontang
dahulu lemas dalam kejahilan
kini menanti kebasahan

jiwa kosong mencari isi
rindukan ayat-ayat cinta Tuhannya
menanti detik subur kembali

May 4, 2010

Ilmu+Iman ->Amal or Ilmu-->Exam ?


salam alaikum readers..

Sempena musim exam yang bakal menjelang ataupun mungkin ada di kalangan readers sudah pun memulakan perang, penulis ingin mengucapkan selamat berimtihan.

Sedikit 'sharing' atas rasa 'caring' kepada kalian semua, berikut adalah entri untuk kali ini..

Rasulullah S.A.W. telah bersabda :

العلم علمان :

فعلم في القلب فذالك هو العلم النافع ؛ وعلم على السان فذالك حجة الله على ابن آدم

Ilmu itu ada dua jenis : Ilmu yang ada dalam hati (disertakan amal), maka itulah yang bermanfaat; dan ilmu (yang hanya) berada di atas lidah (tanpa diamal), maka itulah ilmu (yang menjadi) hujjah Allah (untuk mendakwa kesalahan) terhadap anak Adam.’ -

[`Riwayat Ibnu Syaibah ddan Al Khatib]


Kata Imam Ghazali RahimahulLah Ta’ala :

`Ilmu yang meemberi manfaat itu ialah ilmu yang menambahkan perasaan takutmu kepada Allah Ta’ala; (ilmu) yang menambahkan celik mata hatimu terhadap keaiban-keaiban dirimu; (ilmu) yang menambahkan ibdahmu kepada Tuhanmu ‘Azza wa Jalla dengan sebab makrifatmu kepadaNya; (ilmu) yang mengurangkan gemar kasihmu kepada dunia; (ilmu) yang menambahkan gemar kasihmu kepada akhirat; (ilmu) yang membukakan pandangan mata hatimu terhadap kebinasaan-kebinasa an segala amalmu sehingga kamu dapat memeliharakan dirimu daripadanya; (ilmu) yang menampakkan kepada kamu segala perdayaan syaithan dan tipuannya’. -

Bidayatul Hidayah.


Sekian dulu entri kali ini.

Selamat ber'exam dan Selamat beramal

Bittaufiq Wannajah.

Wassalam alaikum

Credit to : a sister whom I don't know her name for sharing this.. :)


apa kau cakap?


Salam alaikum readers..
entri kali ini sekadar perkongsian yang diterima daripada seorang sahabat..

Dan perumpamaan kalimat yg buruk(kalimat kufur, syirik, segala perkataan yg tidak baik) adalah seperti pohon yang buruk, yang telah dicabut dgn akar-akarnya dari permukaan bumi , tidak dapat tegak sedikitpun - al-Quran [14: 26]

Kalimat yang buruk : kalimat kufur, syirik, segalan perkataan yang tidak baik

"Ahmad : Hey Harun, tunggu lah aku wei. Macam sial..."
"Zaitun : Bengong betol lah machine tu..dia telan duit aku!"

Kadang kita tak perasaan dengan perkataan-perkataan harian yang selalu kita gunakan adalah termasuk perkataan yg di keji oleh Allah swt. Kalimat yg buruk ini juga termasuklah ajakan-ajakan yang tidak membina, ajakan kearah kemungkaran, ataupun perkataan negative yang kita lontarkan kepada rakan-rakan. Creates the positive atmosphere by being optimist, not just for yourself but for those around you!

Tidakkah kamu perhatikan bagaimana Allah telah membuat perumpamaan kalimat yg baik seperti pohon yang baik, akarnya teguh dan cabangnya menjulang ke langit,pohon itu memberikan buahnya dengan seizin Tuhannya. Allah membuat perumpamaan -perumpamaan itu untuk manusia supaya mereka sentiasa ingat - al-Quran [14: 24-25]

kalimat yang baik: kalimat tauhid, segala ucapan yg menyeru kpda kebajikan dan mencegah kemungkaran serta perbuatan yang baik. Kalimat tauhid seperti kalimat 'laa ilaa ha illallaah' serta zikrullah.

Tahukah kalian, setiap zikir subhanallah , alhamdulillah , laa ilaa ha illallaah , Allahuakbar - Allah kurniakan sepohon pokok untuk kita di syurga?

Sudah berapa banyak pohon -pohon yang menanti kita di syurga?

Atau sudah mampukah kita ke sana?

Sama-sama renungkan... dan selamat beramal


Sekian dulu entri kali ini..

Wassalam alaikum

May 3, 2010

Protect your child

Salam alaikum readers..

This entry is specially dedicated to all parents and future-parents.
Lets have a go on this hadith..

Rasulullah saw said: “Act upon the obedience to Allah and avoid the prohibitions of Allah, and order your children to abide by the commandments of Allah and to avoid the prohibitions of Allah, and by that you protect yourselves and them from the Hellfire.” [Ibn Jurayr]

This hadith holds a couple of important lessons for us:

1. It is the right of children to be brought up in accordance with the guidelines of Islam. It is the duty of parents to protect their children from the Fire of Hell by teaching them Allah’s commands and prohibitions.

2. Rasulullah saw first commands the parents to act upon the commands of Allah swt. It is a well known fact, that children learn by imitation. What a parent says, carries a lot less weight, than what a parent does. Children automatically do what their parents do, but not necessarily what they say.



Thats it for now.

Wassalam alaikum.

May 1, 2010

suara-suara


suara-suara itu
bising, bingit
buat telingaku sakit
tidak senang kudengar

suara-suara itu
tenang, nyaman
menusuk ke kalbu
buat aku selalu rindu
terbuai syahdu
tenangkan sang gelisah

suara-suara itu
sebak, sendu
mengundang airmata jatuh
menelusuri ira wajah
muram seketika

suara-suara itu
tegas, keras
menegur silap
mencantas khilaf
perbaiki sikap

suara-suara itu
berlaungan, berkumandang
penuh harapan
menyeru ibadah
menyeru kejayaan
cari keredhaan Tuhan

Apr 30, 2010

coret-coret : hidupku di Sheffield


Salam alaikum readers..

Alkisah.... 3 Wilko..
bisa kudengar gelak tawa mereka sambil menari-nari dalam kemabukan dek arak yang dituang ke mulut-mulut busuk..
bisa kudengar dengan jelas suara-suara itu bersahutan dengan musik yang sedang rancak dimainkan.. manakan tidak, rumah kami terpisah oleh satu dinding saja, ditambah pula level bilikku yang seras dengan ruang party mereka.. maka mudahlah aku merasa terganggu dengan bunyi bising itu.

Eleh.. macam xbiasa, kat UK ni bro.. normal la tu.. mungkin feedback2 yang akan didengar bila menceritakan soal gangguan bising di sebelah rumah dek jiran yg tak reti bahasa.. nak buat camane, diorang memang tak reti cakap melayu pun..

So, bila orang-orang tanya, Best tak belajar kat UK? kadang-kadang aku terfikir, apa yang best sangat ek?.. 2-3 saat.. baru kujawab. Best! (nada ceria!)..

Makanan
Alhamdulillah..agak mudah nak cari makanan halal di UK ni.especially di tempat yang komuniti Muslimnya boleh dikatakan ramai seperti Bradford dan Manchester.
Apapun, yafai dan popeye menjadi pilihanku.. (oh ya, dua-dua ni ada kat Sheffield..)
Tapi lagi best sebab housemates ku rajin masak.. haha.. sedap pulak tu.. buat perutku selalu kenyang..;0

Cuaca
sejuk. perkataan paling mudah untuk menggambarkan semua musim.. (musim panas pun orang cakap sejuk gak)..
cuma apa yang membezakan setiap satu di antara 4 musim tu adalah tahap kesejukan.. tapi alhamdulillah, sekarang ni dah rasa macam kat malysia sikit, kalau malam lah.. sebab dah musim spring.. so, matahari pun selalu muncul menampakkan diri..

Tempat tinggal
Alhamdulillah, ok2 saja.. Walaupun ada ketikanya 'runtuhan' berlaku di sana-sini akibat kebocoran di bahagian2 tertentu di rumahku.. landlord pula rajin datang kalau nak kutip duit sewa rumah,. haha.. dia busy kot.. xpelah.. Tapi tak apa, dah nak pindah dah pun.. Mesti ayahku akan gelak besar kalau dia tahu ni.. saja tak cerita dalam phone.. sebab takut gak buat diorg risau.. terutamanya mama..

Study
So far so good.. cuma agak blur sikit kadang2 tu sebab bahasa yang bukanlah bahasa harian di rumahku ditambah pula dengan accent yang agak asing di telinga ku membuatkan mengambil masa untuk mengadaptasikan diri dengan bahasa komunikasi harian di kelas..
alhamdulillah, its get'ing bet'er though.. haha..

Carboot sale
aku selalu dengar pasal carboot ni.. sejak kat Malaysia lagi, org yang pernah pergi UK selalu cerita.. tapi baru sekali aku pergio carboot sepanjang beberapa bulan aku di UK ni.. bolehlah tahan.. lebih kirang macam 'tamu' di sabah.. tapi kalau kat Sabah, aku yang jadi penjual kat 'tamu' tu.. haha..

Masjid
Wah.. ni part yg agak mencabar sebenarnya.. almaklumlah, struktur bumi sheffield yg berbukit bukau ini agak mencabar iman.. masjid terletak di bahagian yang agak tinggi.. sementara rumahku boleh dikatakan berada di bawah kaki bukit.. jadi, nak ke masjid kenalah mendaki bukit.. tapi takpe, boleh jadi exercise untuk kakiku..

Tram dan Train
Antara benda best yang ada kat UK ni adalah tram.. macam keretapi tapi bergerak kat atas jalan raya.. so, kenalah ikut lampu isyarat yang ada.. mula-mula agak lawaklah tengok benda ni stop kat tengah jalan raya sebari ngan bas, kereta dan basikal.. lama-lama, baru aku boleh biasakan pemandangan tu dan tak gelak.. sekrang aku hanya mampu tersenyum kecil bila tengok kejadian tu berlaku..
train pula menjadi pilihan utamaku untuk travel ke tempat-tempat lain di UK ni.. sebab mudah dan berpatutan.. walaupun kos tambangnya lebih mahal sedikit berbanding bas, tapi bila consider balik soal masa, berbaloi lah sebab naik train lebih cepat dan mudah berbanding naik bas..

Itulah serba sedikit yang boleh kukongsikan tentang apa yang aku lalui di Sheffield ni.. Homesick tu perkara biasa lah terutamanya bila teringat masakan mak..(dasar anak manja).. haha..

Aku mula belajar banyak perkara sepanjang berada di bumi UK especially di Sheffield ni.. paling penting sekali untuk hidup berdikari.. Semuanya kena uruskan sendiri.. syukur sebab ada kawan-kawan yang best2 yang sudi membantu bila diperlukan..kalau tidak, mungkin dah lama ku 'hanyut' dan 'terkapai-kapai'.. Alhamdulillah..



Subur Kembali


Salam alaikum readers..

Saya suka untuk share lagu ni sebab sangat dekat dengan diri kita sebagai hamba Allah..
Semoga harapan kita sebagai hamba Allah selalu subur..

Wahai Tuhanku Yang Esa
Bila Kenangkan Qahar-Mu
Rasa Gerun Di Hatiku
Kerana Takutkan Seksa-Mu

Hamba-Mu Rasa BerPutus Asa
Siapakah Dapat Bersihkan Diri
Dari Segala Dosa Yang Memburu
Setiap Hari Setiap Ketika

Tika Mengenang Ghafar-Mu
Putus Asa Tiada Lagi
Semangatku Pulih Kembali
Harapanku Subur Kembali

Ujian Menimpa Menekan Di Jiwa
Tak Sanggup Meneruskan Perjuanganku
Mehnah-Mu itu Penghapus Dosaku
Mengganti Hukuman-Mu Di Akhirat

Di Waktu Mengenang Rahmat-Mu
Terasa Diri Kurang Bersyukur
Pada-Mu Harusku Memohon
Moga Syukurku Bertambah

Alangkah Susahnya
Mendidik Nafsuku
Yang Tidak Dapat Melihat Kebenaran-Mu
Bantulah Hamba-Mu
Dalam Mendidik Jiwaku Ini

Mari sama-sama merajinkan diri untuk selalu berusaha mendidik jiwa. :)
Setakat itu entri kali ini. Jazakallahu khair kepada saudaraku syazwan yang mengirimkan lagu ini di laman buku muka Asyandi. :)

Wassalam~

Apr 28, 2010

Jom Jaga

Salam alaikum readers..

Untuk entri kali ini, suka untuk saya kongsikan tentang pengamatan sepanjang beberapa ketika berada di daerah tujuh bukit yang juga dikatakan sebagai fakta oleh salah seorang teman saya kononnya Sheffield juga terkenal sebagai salah satu tempat yang paling banyak terjadi fenomena pelangi.. menarik bukan?..

Namun, bukanlah itu point entri kali ini.. tapi sesuai dengan tajuk, jom jaga!. huh? jaga apa? berjaga-jaga? Sebenarnya, ada banyaaaaakk benda yang perlu kita jaga dalam hidup kita ni.

Disebabkan skopnya terlalu luas, biarlah saya spesifikkan sedikit aspek yang ingin saya sentuh kali ini, iaitu aspek gaul-gaul dan campur2 seperti nasi campur.
Memang sedap nasi campur, bila kena dengan lauknya. Enak juga bilamana buah digaul dengan kuah rojak. Kerana memang rasanya sedap, jadi alhamdulillah perut menerima dengan rasa gembira.

Tapi.. dalam aspek yang mats dan minahs bercampur2 dan bergaul dengan tidak kena pada tempatnya, yakni di luar batasan yang dibenarkan syarak, maka tidak enaklah rasa melihatnya. Saya bukanlah contoh yang terbaik dalam mempraktikkannya.. justeru ini adalah teguran dan nasihat buat diri sendiri dan readers yang disayangi sekalian.

Mungkin akan ada yang bilang, kami xbuat apapun, setakat tu dan ini je... bla bla bla.. Atau mungkin ada yang cakap, takde orang tegur pun sebelum ni, apsal tiba2 nak buat2 baik ni?.. Atau mungkin bahkan lebih teruk kalau ada yang bilang, lantak kami.. dosa kami tanggung sendiri..

Bukannya apa, Islam kan dah ajarkan tentang batas2 pergaulan.. Sejauh mana yang kita WAJIB jaga.. Kayu ukurnya, bilamana perkara yang kita lakukan itu tidak membuat kita sampai lupa kepada Allah. Dan selagi kita yakin hal itu dibenarkan di dalam syarak. Kalau xsure atau xtahu, tanyalah kepada yang tahu.. Jangan main rasa2, sebab hukumannya nanti bukan boleh dirasa2 atau dicicip2 seperti lauk.. Sekali kena, terus 'sentap'.. Naudzubillah..

Tak perlu nak diulang2 sebab semua dah besar, dah tahu jaga diri.. tapi kalau gaul2 ni xjaga kiranya xjaga diri lah kan?..

Renung2kan dan fikir2kanlah.. Lepas tu, sama2lah kita jaga.. ;)

Sekian dulu entri kali ini..

Wallahu a'lam.
Wassalam.


Apr 25, 2010

Complaining

Salam alaikum readers..

Astaghfirullah, dimulakan dengan ucapan itu kerana penulis merasa menyesal kerana terlalu 'goyah' dan 'lemah'. Ketika mana beru diuji dengan sedikit ujian, diri ini terlalu mudah untuk mengeluh.
Baru demam, belum lagi sakit-sakit yang lebih teruk, dan belum lagi diberikan ujian yang lebih berat, tapi dah mula mengadu tidak larat. Mudah mencari alasan.Tidak salah untuk mengeluh tapi pastikan pada tempat dan kadar yang betul.
Kes yang sama bilamana merasa kekurangan wang atau kehilangan barang berharga, mudah sangat mencari manusia untuk meng'complain' masalah. Lemahnya iman.

Jadi, suka untuk penulis kongsikan pesan daripada seorang sahabat pena.

Complaining Only to Allah
Man needs to obtain his provision and other needs, and to protect himself from harm. In both cases he should call on Allah. He should not ask for provision from anyone other than Allah, and he should not complain to anyone other than Allah. As Ya'qub a.s said, " I only complain of my distraction and anguish to Allah..." (yusuf 12:86)

When Ahmad ibn Hanbal was sick, he was told that Tawus used to hate the sound of a sick person groaning, and would say, "This is a complaint", so Ahmad never groaned until the day he died.

Complaining to the Creator, on the other hand, does not contradict the idea of goodly patience. For Ya'qub as said " Patience is most fitting (for me)" (yusuf 12:83), but he also said, "I only complain of my distraction and anguish to Allah.." (yusuf 12:86)

'Umar ibn al-Khattab used to recite Surah Yunus, Yusuf and an-Nahl during Fajr Prayer. When he reached this ayah, he wept so much that his sobs could be heard in the last rows of the congregation.

Musa a.s. used to pray, "O Allah, to You be all praise and to You (Alone) do i complain. You are the One Whom I ask for help, in You I seek refuge and upon You I rely. There is no strength or power except in You."

One of the dua's's which the Prophet saw said when the people of Taif did what they did to him was, "O Allah, to You I complain of my weakness and helplessness, and of the people's caring nothing for me...." (hingga akhir doa. gi google sendiri).

taken from:
Al-Ubudiyyah: Being True Slave of Allah
Shaykh al-Islam Ibn Taymiyyah
Translated by: Nasiruddin al-Khattab

Maka, kesimpulannya, marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa agar diri kita tidak letih dan tidak jemu mengadu padaNya. Dan agar diri kita menjadi hamba Allah yang sebenar.

Sekian dulu entri kali ini.

Wassalam.

Quran Search

What is Phonetical Search ? Help | Feedback | Recommend
 
  Search for:    

   When showing results;

Show Phonetics   Show Translation

 

Recent Visitors

Weather ( InsyaAllah )